browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Nyílászárók fajtái, ajtók, ablakok szerepe

július 12, 2017

Nyílászárók minden épületben találhatóak, legyen szó bármilyen típusú vagy feladatú épületről. Többféle nyílászáró létezik, melyek más-más szerepet töltenek be. Rajtuk keresztül történik a közlekedés, szellőztetés, valamint a természetes megvilágításért is felelősek.

Nyílászárók típusai – Ablak

Az épület homlokzatán kialakított falnyílásokban elhelyezett ablakok biztosítják a helység számára a természetes megvilágítást, kitekintést, nyitásukkal pedig friss levegőt juttathatunk az épületbe. Mivel az épület homlokzatán foglal helyet, így az ablak folyamatosan ki van téve az időjárás viszontagságainak. Az ablak felületének jelentős részét üveg alkotja, a modern nyílászárók esetében már hőszigetelt üveg van beszerelve, mely jelentősen csökkenti az üveg felületén távozó hőmennyiséget.

Az ablak többféle anyagból előállítható, a klasszikusnak számító fa ablakok mellett mára nagyon népszerűek a műanyag, illetve az alumínium ablakok is. Az egy és kétszárnyú ablakok mellett többféle nyitásmódú valamint kivitelű ablak áll rendelkezésünkre.

Nyílászárók típusai – Bejárati ajtók 

Ezen keresztül érkezünk meg, vagy pedig távozunk az épületből, így talán otthonunk legfontosabb nyílászárója a bejárati ajtó. Otthonunk, családunk valamint értékeink védelme mellett az épület hőszigeteléséért is felelős.

A bejárati ajtó masszív felépítése, valamint fejlett zárszerkezete segítségével tartja távol az otthonunkba ártó szándékkal érkező egyéneket. Többféle kialakítású és alapanyagú bejárati ajtó közül van lehetőségünk kiválasztani a nekünk szimpatikus nyílászárókat. A fa bejárati ajtó mellett lehetőségünk van alumínium, műanyag, valamint acél biztonsági ajtóval is felszerelni otthonunkat.

A bejárati ajtók egyszárnyú, szimmetrikus vagy aszimmetrikus kétszárnyú kivitelben egyaránt elérhetőek, így nagyobb méretű falnyílások esetében többféle lehetőségünk is van. A tömör kivitelű ajtók helyett üvegezett bejárati ajtót is választhatunk, melyen keresztül további természetes megvilágítással láthatjuk el a helységet.

A hagyományosnak számító, víztiszta üveg mellett különböző stílusú és színű savmaratott üveggel is felszerelhetjük bejárati ajtónkat, mely még előnyösebb külsőt kölcsönöz a bejárati ajtó számára.

Nyílászárók típusai – Beltéri ajtók

A beltéri ajtók otthonunk belső tereit választják el egymástól. Mivel az épületen belül kerülnek elhelyezésre, kevesebb műszaki igényt támasztanak feléjük, nagyobb hangsúly kerülhet az ajtó külső megjelenésére.

A beltéri ajtóknak számos típusa és kivitele létezik, mely közül a legnagyobb számban előforduló típus a hagyományos nyitású, egy vagy kétszárnyú ajtó. A hagyomány mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a tolóajtók is, melyekkel még hatékonyabban használhatjuk ki a rendelkezésünkre álló helyet.