browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Fa bejárati ajtó gyártás borovi fenyőből

november 9, 2017

A fa bejárati ajtó gyártás az egyéb anyagok megjelenése ellenére továbbra is nagy számban történik. A műanyag és fém nyílászárók ridegségével szemben a fa barátságos. Díszes és természetes mintázata még az egyszerűbb külsejű fa bejárati ajtók felültét is látványossá teszi. A fa bejárati ajtók a technika fejlődésének köszönhetően semmiben sem maradnak el a műanyag vagy fém társaiktól. Így a természetes anyagok kedvelői számára kiváló választás lehet a nyílászáró csere során.

Fa bejárati ajtó hőszigetelése

A modern nyílászárók gyártása során kiemelt figyelmet fordítanak a hőszigetelésre. A magas energiaárak miatt ma fontos szempont, hogy a lehetőségek szerint a leghatékonyabb hőszigeteléssel legyen ellátva a bejárati ajtó. Ezzel csökkentve az épület fűtésének költségeit.

A fa természetes szigetelőképességét az ajtó falcaiban található, dupla gumitömítés teszi még hatékonyabbá. Ez a tömítés az ajtó nyílója és a keretek találkozásánál kerül felszerelésre. Az ajtó záródásakor összenyomódnak, ezzel gátolva meg a levegő szabad átjárását az apró hézagokon keresztül.

A fa bejárati ajtó gyártásához használt alapanyag

A fa bejárati ajtó gyártására többféle fafajta is alkalmas. Ezek közül az egyik leggyakrabban előforduló fa a borovi fenyő, de gyakoriak a lucfenyőből, tölgyből, vagy merantiból készült példányok is.

A borovi fenyő egy látványos rajzolattal, sárga, valamint vörös árnyalatú fa, amely külső és belső felhasználásra is kiválóan alkalmas.

A fa bejárati ajtók a megfelelő felületkezeléssel ellátva védelmet kapnak az időjárás káros hatásaival szemben, mint például a rájuk hulló eső, vagy az erős UV sugárzás. Ezt a felületkezelést 7-8 évente megújítva hosszú évtizedeken keresztül megőrizhetjük felületük szépségét és állapotát.

A borovi fenyőből gyártott bejárati ajtók gyártása rétegragasztott faanyagból történik. A módszernek köszönhetően az ajtó szerkezeti szilárdsága jelentősen megnő. Emellett a nyílászáró vetemedésre való hajlama is minimálisra csökkenthető. Az előállításhoz a faanyag több rétegben kerül összeragasztásra, egymásra ellentétes száliránnyal.

A fa bejárati ajtó gyártás hossztoldott illetve toldásmentes faanyagból is történhet. A hossztoldás során a faanyagból eltávolításra kerülnek a hibás vagy görcsös részek. Így az összetoldott darabokból álló fa lecek sokkal esztétikusabb látványt nyújtanak majd. A gyártás toldásmentes faanyagból is lehetséges, ám a tökéletes méretű és hibátlan felületű faanyag ritkasága miatt ez jelentős többletköltséggel járhat.

Fa bejárati ajtó gyártás – Az ajtó méretei

A fa bejárati ajtó szinte bármilyen méretben, illetve többféle beépítési mélységgel elkészíthető. Így az egyedi méretű gyártásnak köszönhetően pedig bármilyen falnyílás esetében legyártható a megfelelő fa bejárati ajtó.

Az ajtó profilvastagsága, beépítési mélysége általában 68,78, vagy 90 milliméter, emellett a 100 milliméteres vastagságú, passzív házaknál használt fa bejárati ajtó is kiválasztató otthonunk számára.

A bejárati ajtó gyártása többféle szabvány méretben történik, melyek általában az újabb építésű épületek esetében kerülnek beépítésre. Amennyiben régebbi szabványnak megfelelő panellakásban, társasházban vagy családi házban szeretnénk nyílászárót cserélni, az esetek többségében az egyedi méretben történő gyártás nyújthat megoldást számunkra.

Az egyedi gyártás segítségével bármilyen falnyílás számára legyártható a megfelelő méretű bejárati ajtó. A falnyílás pontos méreteinek rögzítése a helyszíni felmérés során történik. A nyílászáró gyártása az itt felvett méretek, valamint a megrendelő igényei szerint történik.


Fa ajtó felületkezelése

A fa bejárati ajtók gyártása során a felületkezelés fontos lépés, főként a kültéri bejárati ajtók esetében, melyek közvetlenül ki vannak téve az időjárás hatásainak. Az ajtók elemeit még a végső összeszerelés előtt ellátják a szükséges védelemmel. Ez megóvja az ajtót a ráhulló csapadékoktól, a párától, valamint a fát károsító gombáktól vagy penésztől. A felületkezelésnek köszönhetően a bejárati ajtó felülete éveken át tartó védelmet kap, mely kezelést 7-8 évente megújítva nagyon hosszú ideig megőrzik a majd a felületük szépségét, valamint állapotát.

A bejárati ajtó felületkezelésének két módja létezik. Lehetőségünk van a RAL színskálából kiválasztani a számunkra megfelelő színt. Ami teljes mértékben beborítja majd az ajtó felületét, eltakarva a fa mintáját is. Amennyiben szeretnénk megőrizni a fa természetes, egyedi mintázatát, abban az esetben a lazúrral történő védelmet válasszuk.