browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Dupla ajtó, parasztajtó cseréje

december 29, 2017

A dupla ajtó a parasztházak jellegzetes nyílászárója, mely az épület bejárati ajtójaként szolgál. Ennél a típusnál a bejárati ajtó két szárnya egymás mögött helyezkedik el. Külsejük a régi idők klasszikus jegyeit hordozza, mely kiválóan illeszkedik az épület stílusához. Az ország területén szinte bárhol találunk ezekből az épületekből, viszonylag népszerűek az emberek körében, nyaralóként, vidéki házkánt, valamint lakhatás szempontjából is. A felújítás során sokan próbálják megőrizni az épület klasszikus jellegét, nincs ez máshogy a nyílászáró csere során sem.

Dupla ajtó felhasználási helyei

A dupla ajtó, ismertebb nevén parasztajtó elsősorban a régi parasztházaknál található meg. A dupla ajtó megnevezés a két ajtószárnyra utal, melyek egymás mögött kerülnek felszerelésre. A két ajtószárny a bejárati ajtó hőszigetelését volt hivatott biztosítani, ám inkább a biztonsági szerepet töltött be.

Dupla ajtó

Dupla ajtó

A klasszikus parasztajtó ajtószárnyai közül a kinti ajtószárny kifelé, a belső oldalon elhelyezett pedig befelé nyílik. A nagyobb méretű, szélesebb falnyílások akár kétszárnyas dupla ajtó beépítését is lehetővé tették, ezeknél 2-2 ajtószárny volt felszerelve.

A külső nyíló általában tömör kivitelű volt, mely nagyobb védelmet nyújtott, valamint megakadályozta az épületbe való belátást is. A belül található ajtószárnyak üvegezés a természetes fényt biztosította a helység számára, valamint a kilátást a bent lévők számára. Ez természetesen csak a nyitott külső szárnyak esetében volt lehetséges. A külső szárnyakat főként éjszaka használták, valamint amikor senki nem tartózkodott otthon.

Sok esetben a külső szárnyakat is üvegezéssel látták el, ezáltal nem csak szebb és látványosabb volt az összkép, de a természetes fény is bejutott az épületbe.

Dupla ajtó, parasztajtó gyártása

A dupla ajtó mérete nem felel meg a mai szabványoknak, ezért csere esetén az egyedi méretű gyártás nyújt segítséget számunkra. A pontos méretek segítségével a régivel akár teljesen megegyező megjelenésű ajtót kapunk. Az ajtó a mai igényeknek megfelelő minőségben készül majd el, így jobb hőszigetelés, megbízhatóság, valamint biztonság jellemzi őket.

Az újonnan gyártott egyedi méretű dupla ajtó készítése modern eszközök és anyagok segítségével történik, viszont az ajtó megőrzi majd a klasszikus jellegét. Ennek köszönhetően a parasztházunk jellege nem változik az ajtó cseréjét követően sem.

A gyártáshoz rétegragasztott borovi fenyő leceket használnak, Ezek a többrétegnyi összeragasztott faanyagnak köszönhetően sokkal szilárdabb nyílászárót eredményeznek, melyeknél minimálisra csökken a vetemedés kockázata.

A fa bejárati ajtók felületét a tartósságuk megőrzése érdekében felület kezelik. A felületkezelés segítségével az ajtó hosszú időn keresztül megtartja minőségét, valamint a ráhulló csapadék sem tesz kárt bennük. A dupla ajtók festésére még az összeszerelés előtt kerül sor, így garantálható hogy mindenhová jusson a szükséges festésből.


Dupla ajtó, parasztajtó beépítése

A dupla ajtó cseréje az esetek többségében a meglévő bejárati ajtó rossz állapota miatt történik. A megrendelést megelőzően egy helyszíni felmérésre van szükség a pontos méretek rögzítéséhez. A méretek mellett az ajtó formavilága, stílusa, valamint is rögzítésre kerül. Ennek köszönhetően lehetőségünk van a régivel akár teljes mértékben megegyező ajtót gyártatni, valamint attól eltérőt is.

A helyszíni felmérést követően a felvett adatok alapján megkezdődhet a nyílászáró gyártása. A gyártás befejeztével a dupla ajtó kiszállításra kerül, a régi szerkezet kibontását követően pedig azonnal be is építhető.

A bontási művelet nagy odafigyelést és óvatosságot igényel annak érdekében, hogy a falak a lehető legkisebb mértékben sérüljenek. A keret elfűrészelését követően óvatos feszegetéssel kerülnek kibontásra a keret darabjai. A bontást követően a falnyílásból eltávolítjuk a törmeléket és a port, majd pedig ékekkel rögzítjük az új ajtó keretét.

A végleges rögzítés előtt gondoskodunk a keret pontos elhelyezkedéséről, majd pedig csavarokkal véglegesen rögzítjük a falnyílásban. Következő lépésként felszerelésre kerülnek az ajtó külső és belső szárnyai, valamint a kilincsek is. A falnyílás és a keret közti néhány centis hézag PUR habbal töltődik fel, majd pedig fa takaró lecekkel kerül lefedésre. A dupla ajtó beépítésének végső lépéseként igény szerint kijavításra kerülnek a bontásból eredő falsérülések is, melyek ezt követően újrafesthetőek lesznek.