browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Beltéri ajtócsere panelban

szeptember 18, 2017

A beltéri ajtócsere panelban történő elvégzésére többféle alapanyagú, kivitelű és kialakítású nyílászárót alkalmas. A beltéri ajtók az épület belső terei közt biztosítják számunkra a közlekedés lehetőségét, illetve a diszkréció megteremtését. Kialakításukban egyszerűbbek, mint a bejárati ajtók, ennek köszönhetően a kiválasztásuk során nagyobb figyelmet fordíthatunk az ajtó külső vonásaira.

Beltéri ajtócsere panelban

Beltéri ajtócsere panelban

Beltéri ajtócsere panelban – milyen esetekben szükséges a beltéri ajtó cseréje?

Az épület belsejében elhelyezett nyílászárók rendszeres használat alatt állnak. Az intenzív használat miatt az ajtó előbb utóbb cserére szorulhat, melynek során kibontásra kerülnek, helyükre pedig egy beltéri ajtó kerül beépítésre. A gyengébb minőségű beltéri ajtók esetében a csere általában hamarabb válik szükségessé, mivel egy ilyen ajtó használata rendszeres nehézségekkel járhat.

A beltéri ajtók cseréjének másik gyakori oka, hogy a már régóta a tulajdonunkban lévő, vagy pedig újonnan vásárolt panellakás beltéri ajtóinak külsejével nem vagyunk elégedettek. A régi, sok esetben fából készült beltéri ajtókat előnyösebb kialakítású fa, műanyag vagy akár üvegajtóra is cserélhetjük, melyekkel a belső terek esztétikumát is javíthatjuk. Egy jól kiválasztott nyílászáró akár egy bútor szépségével könnyedén felérhet, így cseréjük esetén érdemes időt szánni a megfelelő beltéri ajtó kiválasztására.

Beltéri ajtócsere panelban – a megrendeléstől az ajtó beépítéséig

Az ajtócsere első lépéseként el kell döntenünk, hogy a régi nyílászáró helyére milyen beltéri ajtót szeretnénk beépíteni. A helyszíni felmérés során egy szakember érkezik a panellakásba, aki felveszi az ajtó és a falnyílás méreteit, az új nyílászáró nyitásirányát és kialakítását, valamint megválaszolja az ajtócserével kapcsolatban felmerülő kérdéseinket. Miután sikerült döntésre jutnunk az új ajtóval kapcsolatban, megkezdődhet a beltéri ajtó gyártása.

Beltéri ajtócsere panelban – A beltéri ajtó alapanyaga

A beltéri ajtó cseréje során a panellakásba több féle alapanyagból készült szerkezetet közül választhatjuk ki a nekünk tetszőt. Az esetek többségében fa nyílászáró kerül beépítésre, de a műanyag beltéri ajtó, valamint az üvegajtók használata is egyre gyakoribb.

A fa beltéri ajtók napjainkban túlnyomórészt borovi fenyőből készülnek, mely tartós és ellenálló a mindennapos használattal szemben, valamint szép és természetes felülettel rendelkeznek. Egyedi és látványos külsejüknek köszönhetően nagymértékben feldobhatják a helységet.

Üvegajtók

Az üvegajtók használatával otthonunk belső terei légiesebbé tehetőek, emellett elegáns, modern hatást keltenek. Az ajtó anyagául szolgáló üveg átlátszó, illetve savmart kivitelben is elérhető, így akár egy hálószobába is elhelyezhetőek anélkül, hogy az átlátás miatt aggódnánk.

Műanyag beltéri ajtók

A PVC-ből előállított műanyag beltéri ajtók számos előnyös tulajdonságának köszönhetően kiváló választás lehet bármilyen épülettípusba. Anyagukra és felületükre nincs hatással a pára, ezért fürdőszoba ajtónak is kiváló választás lehet. Gyártásuk fehér színben történik, de felületük laminálható, ezért több féle szín, illetve fa hatású minta kialakítása is lehetséges.

Beltéri ajtócsere panelban – Az ajtó beépítése

A helyszínen rögzített igényeik alapján legyártott beltéri ajtó a gyártást követően a kiszállításra kerül, ezután pedig megkezdődhet a szerkezet beépítése is. A beltéri ajtócsere panelben végezve a többi épülettípushoz képest jelentősen kevesebb törmelékkel, valamint kisebb mértékű falsérüléssel jár, a falakon található vékony vakolatrétegnek köszönhetően.A régi ajtó nyílóinak leszerelése után az ajtókeret szárai elvágásra kerülnek, majd pedig óvatos feszegetést követően eltávolításra kerülnek a falnyílásból. A bontás során keletkezett por és törmelék eltakarítását követően az ajtó kerete elhelyezésre kerül a falnyílásban.

Az utólag szerelhető tokos beltéri ajtók mellett geréb vagy pallótokos ajtókeret is beszerelésre kerülhet. Ennek rögzítéséhez általában elegendő a hézagok kitöltéséhez használt Pur hab, de csavarok segítségével is rögzíthető a keret a falnyíláshoz. Utóbbi esetben a csavarok elrejtéséhez fa dugókat használnak, mely kitakarja a csavarok fejét. A Pur hab kötési ideje alatt ajtókeret kitámasztók kerülnek elhelyezésre a tok szárain, mely megakadályozza a keret összenyomódását.

A beltéri ajtócsere utolsó lépéseként felhelyezésre kerülnek az ajtó nyílói, valamint a használatukhoz használt kilincsek is elfoglalják a helyüket.