browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Beltéri ajtó csere

április 10, 2017

A beltéri ajtó az otthonunkban található belső tereket választja el egymástól, valamint gondoskodik a helységek közti szabad közlekedésről is. A beltéri ajtók felé támasztott legfőbb igény a szépség, valamint a könnyű, probléma mentes használat. Egy jól kiválasztott, jó minőségű beltéri ajtó a bútorokhoz hasonlóan lakberendezési szempontoknak is megfelel. A beltéri ajtó csere során a régi ajtó kibontásra kerül a falnyílásból, ennek helyét foglalja el az általunk választott új ajtó.

Beltéri ajtó csere – Ajtó típusok

A beltéri ajtók többféle szempont alapján csoportosíthatóak. A kialakításuk alapján léteznek egyszárnyú, valamint kétszárnyú beltéri ajtók. Utóbbiak a nagyobb falnyílások esetén lehetnek hasznunkra. A tömör kivitelű ajtók mellett igény szerint többféle üvegezéssel ellátott ajtót is választhatunk, mely még látványosabb eredményt garantál a helység számára.

A beltéri ajtó működése alapján két fő csoportra osztható. A legelterjedtebbek a hagyományosan nyíló ajtók. A hagyományos mellett egyre jobban elterjed a tolóajtók használata is, mely nem csak látványos, de praktikus és helytakarékos is.

Hagyományos beltéri ajtó

Az összes épülettípus esetén felhasználható beltéri ajtó, legyen szó családi házról, társasházról, illetve panellakásokról. A panel beltéri ajtó cseréje során figyelembe kell venni a falak vastagságát. A panelházakban található vékony falak miatt keskenyebb tokkal ellátott beltéri ajtó kerül beépítésre.

A beltéri ajtó cseréje bontás nélkül is elvégezhető, ilyenkor a meglévő tokhoz kerül legyártásra az új ajtószárny, ám nem mindig érdemes ezt a lehetőséget választani. A tökéletes minőség eléréséhez az ajtócsere során ki kell bontani a falból a régi ajtót.

Beltéri tolóajtó

A tolóajtók két típusa is használható beltéri ajtóként. A fal előtt futó tolóajtó a fal egyik oldalán kerül felszerelésre, a falnyílásban elhelyezett tok csak a falazatot takarja el. Az ajtó egy párnafára szerelt karnison fut majd végig. A helység bútorozásánál figyelembe kell venni, hogy a bútorok mögött legyen elegendő hely az ajtó zavartalan kifutásához.

A falban futó tolóajtó előnye, hogy a fal egyik oldalán sem foglal el helyet a használatkor, nevéből adódóan a fal belsejében fut. Ennek helyét a beépítés előtt kell kialakítani, ezt pedig épült fal vagy gipszkarton takarja el.

Beltéri ajtó csere – Beltéri ajtó alapanyaga

Sokféle anyag áll rendelkezésre az ajtó elkészítéséhez, melyek közül bárki megtalálhatja a neki tetsző, vagy az adott helységhez illő beltéri ajtót.

Fa beltéri ajtó

A fa beltéri ajtók számos fafajtából elkészíthetőek, a RAL színskála színeivel ellátva, vagy pedig natúr kivitelben is. A borovi fenyőből készült fa beltéri ajtók tartósak, valamint ellenállnak az intenzív használatnak is. A felületkezelést 8-10 évente megújítva akár évtizedeken át megőrizhetjük majd ajtónk külsejét.

Ha párás levegőjű helységbe szeretnénk fa beltéri ajtót használni, mint például a fürdőszoba vagy konyha, akkor mindenképpen felületkezelt ajtót válasszunk.


Műanyag beltéri ajtó

A műanyag beltéri ajtók még nem annyira elterjedtek, de a nagyon jó hő és hangszigetelő képességüknek köszönhetően tökéletesen ellátják a feladatot. Az ajtót érő víz és pára nincs hatással a felületükre, nem tesz bennük kárt. Kiválóan alkalmasak fürdőszoba ajtóként, valamint garázs és pinceajtónak. A műanyag beltéri ajtók vékonyabb falak esetén is beépíthetőek, ezért panelházak belső tereiben is kiválóan használhatóak.

Üveg beltéri ajtó

Az üveg beltéri ajtók 8 illetve 10 mm vastagságú edzett üvegből készülnek, valamint többféle üveg felhasználásával elkészíthetőek. Az üvegajtó legelőnyösebb tulajdonsága a modern megjelenése, valamint a fényáteresztő képessége. A víztiszta mellett matt és színes üvegből is elkészíthetőek, így bármely helységünk elválasztására használhatjuk őket. Az edzett üveg segítségével hagyományos és tolóajtó is elkészíthető.