browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Ajtócsere utáni helyreállítás

augusztus 9, 2017

A nyílászárók cseréjével javíthatjuk otthonunk hőszigetelését, a régi ajtókat modernebbre cserélve mindennapjaink kényelmesebbek lehetnek. Az ajtócsere során az esetek többségében a régi nyílászáró kibontásra kerül a falnyílásból, melynek során a falakon található vakolatréteg megsérülhet. Ez a sérülés természetesnek mondható az ablakcsere során, a sérülés mértéke pedig sok tényezőtől függ. A bontás során némi odafigyeléssel általában csökkenthető a vakolat sérülése, melynek javítása az ajtócserét követően végezhető el. Az ajtócsere utáni helyreállítás során gipszkarton segítségével kerül fedésbe a sérült rész, mely ezután készen áll majd az felület újrafestésére.

Ajtócsere utáni helyreállítás

Ajtócsere utáni helyreállítás

Az ajtócsere lépései, valamint az ajtócsere utáni helyreállítás elvégzése

Otthonunk legfontosabb nyílászárója a bejárati ajtó, melyet rendszeres, akár naponta többször is használunk. A bejárati ajtó cseréje több okból is történhet. Az ajtó elöregedését általában az idő vasfoga, valamint az intenzív használat váltja ki, és mint a legtöbb használati tárgyunk, idővel cserére szorul. Az ajtó élettartama függhet az alapanyagok minőségétől, valamint a beszerelés szakszerűségétől is. A másik gyakori ok a bejárati ajtó cseréjére a korszerűsítés, mely által a régi, rossz szigetelésű ajtót helyét egy modern, hőszigetelt nyílászáró veszi át. A beépítés végeztével még hátravannak a sérült falrészek, illetve a falnyílás kijavítása mely a bontási művelet során sérült meg.

Ajtócsere helyszíni felmérése

Miután elhatározásra jutottunk a bejárati ajtónk cseréjéről, első lépésként egy szakember érkezik a helyszínre. A pontos méretek rögzítése mellett segíthet kiválasztani a számunkra megfelelő típusú vagy kivitelű bejárati ajtót, tájékoztatást ad az ajtócsere lépéseivel kapcsolatban, valamint hasznos információkkal lát el minket.

Gyártás és helyszínre szállítás

A helyszíni felmérés során felvett méretek és igények alapján megkezdődhet az ajtó legyártása, mely az általunk kiválasztott típusú alapanyag felhasználásával történik. Fa bejárati ajtók esetében többféle faanyag áll rendelkezésünkre, de emellett műanyag, alumínium illetve acél bejárati ajtóval is elláthatjuk otthonunkat.

A gyártás során az ajtót a hatékony légzárás érdekében dupla tömítőgumival látják el, mely az ajtókereten, illetve az ajtó lapjának élén fut körbe. Üvegezett bejárati ajtók esetében hőszigetelt üvegezés kerül felhasználásra, mely az egyrétegű, hagyományos üveggel szemben sokkal hatékonyabban szigetelést biztosít a nyílászáró számára. Az elkészült nyílászáró egy előre megbeszélt, mindkét fél számára alkalmas időpontban kiszállításra kerül, a helyszínre érkezve pedig azonnal készen áll a beépítésre.

Bontás és beépítés

Az ajtó beépítését a régi szerkezet kibontása előzi meg. Ennek során a falnyílás és annak környékén kisebb nagyobb mértékben megsérülhet a vakolatréteg. A sérülés természetes része a bontásnak, de óvatosan elvégezve az esetek többségében minimálisra csökkenthető a keletkezett kár.

A bontás követően eltakarításra kerül a keletkezett törmelék és a por, majd pedig az ajtókeret egy alapos ellenőrzést követően, csavarok segítségével rögzítésre kerül a falnyílásban. Az ajtószárnyak felszerelését követően a beépítés során keletkezett hézag kitöltése Pur habbal történik, majd száradása után takaróelemekkel kerül letakarásra.


Ajtócsere utáni helyreállítás elvégzése

A beépítést követően megkezdődhet a falak helyreállítása. A bontás során keletkezett sérülések mértéke épülettípusonként eltérő lehet. A téglaépítésű házak esetében vastag vakolatréteg fedi a falakat, ilyenkor viszonylag nagyobb mértékű a sérülés. Panelházak esetében, köszönhetően a vékony vakolatrétegnek, minimális falsérülés keletkezik.

Az ajtócsere utáni helyreállítás során a falnyílás belső oldalait megfelelő méretre vágott gipszkarton lapokkal látjuk el. A gipszkarton lapok rögzítése ragasztóanyag, illetve csavarok felhasználásával is történhet. A falnyílás hézagolását dupla glett réteggel, illetve élvédő felszerelésével végezzük. Ennek köszönhetően tökéletes eredmény érhető el a csere utáni helyreállításban, a felület pedig készen áll a festés elvégzésére.