browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Ajtócsere lépésről lépésre

július 21, 2017

Az otthonunkban található nyílászárók a folyamatos használat, valamint a felületét érő időjárási elemek hatására elhasználódnak, használatuk pedig problémássá válhat. A bejárati ajtó elsősorban az otthonunk és családunk védelmét biztosítja, mellette pedig hőszigetelési feladatokat is ellát. Az ajtó korszerűsítése a régi szerkezet falból történő kibontásával kezdődik, ennek helyére kerül beépítésre az új bejárati ajtó. Az ajtócsere lépésről lépésre zajlik, a kiválasztástól kezdve egészen az beépítést követő finom beállítás elvégzéséig.

Ajtócsere lépésről lépésre – Az ajtó anyagának kiválasztása

Az elöregedett vagy elavult bejárati ajtónk cseréjéhez többféle anyagú nyílászáró is rendelkezésünkre jár. Ennek köszönhetően többféle lehetőségünk van a mára már klasszikusnak számító fa bejárati ajtók mellett. A különböző alapanyagból gyártott nyílászárók más-más előnyös tulajdonságaik által járulnak hozzá otthonunk biztonságérzetéhez, komfortjához. Az ajtócsere első fontos lépése, hogy kiválasszuk, milyen anyagú vagy kivitelű nyílászárót szeretnénk beépíteni.

Fa bejárati ajtó

A fa legrégebb óta használt anyag a nyílászárók készítésében, előállításukhoz többféle fa közül választhatjuk ki a nekünk szimpatikus fajtát. A leggyakrabban használt fafajta a borovi fenyő, mely sokoldalúsága és ellenálló képessége miatt ideális alapanyag a bejárati ajtók és ablakok gyártásához. Az ajtók felületét használt felületkezelés hozzájárul az ajtó védelméhez a párával, penésszel, vagy pedig az apróbb sérülésekkel szemben.

Készítésük során rétegragasztással megerősített faanyagot használnak, hibakiejtett hossztoldott lecekből, ám igény esetén toldásmentes anyagból is előállíthatóak, ám annak előállítása nagyobb költséggel jár.

Műanyag bejárati ajtó

A műanyag nyílászárók az utóbbi néhány évtizedben jelentek meg, számuk azóta folyamatosan növekszik. Az ajtócsere során beépített műanyag bejárati ajtó számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. A kedvező ár mellett egyszerű tisztán és karbantartás jellemzi őket, felületüket pedig nem kell festeni. A műanyag bejárati ajtók hőszigeteléséről a profilok belsejében található légkamrák gondoskodnak.

A műanyag ajtók PVC-ből készülnek, melynek köszönhetően egy kemény és ellenálló nyílászáró előállítását teszik lehetővé. Felületükre nincs hatással a rájuk hulló csapadék, nem rozsdásodnak, színüket pedig hosszú időn keresztül megőrzik az erős napsugárzás ellenére is. Gyártásuk fehér színben történik, ám a műanyag ajtók felületét fóliával bevonva más színek, valamint fa hatású minták is lehetségesek.

 

Alumínium bejárati ajtó

Az alumínium bejárati ajtók a legnagyobb igénybevételnek is ellenállnak, ezért gyakori választás hivatalokban, valamint boltokban történő ajtócsere során. Az alumínium segítségével erős, strapabíró, szinte már elnyűhetetlen szerkezetet kapunk, melyekre nincs hatással az időjárás, korrózió, valamint a mindennapos intenzív használat. A szinterezési eljárásnak köszönhetően az ajtó felülete nem igényel majd rendszeres újrafestést, a festés ellenálló a legtöbb sérüléssel szemben. Az alumínium ajtók ára magasabb, mint a fából vagy műanyagból készületeké, ám cserébe szinte örökéletű szerkezetet kapunk.

 

Ajtócsere lépésről lépésre – Helyszíni felmérés

Miután döntésre jutottunk az új ajtó alapanyagával kapcsolatban, akkor az ajtócsere következő lépése egy helyszíni felmérés. A helyszíni felmérés során egy szakember pontos méreteket vesz az ajtóról, valamint a falnyílásról. A méretek rögzítése mellett hasznos tanácsokkal lát el minket, valamint válaszol az ajtócserével kapcsolatos összes kérdésünkre is. A felvett méretek segítségével kerül legyártásra az általunk kiválasztott nyílászáró, mely a gyártást követően egy előre megbeszélt időpontban kiszállításra kerül.

Ajtócsere lépésről lépésre – A bontástól a beépítésig

A legyártott bejárati ajtó kiszállításra kerül a helyszínre, ezt követően azonnal készen áll a beépítés elvégzésére. Az ajtócsere első lépése a régi nyílászáró teljes kibontása a falnyílásból. Az ajtószárnyak leszerelése után az ajtókeret függőleges szárai elvágásra kerülnek, majd pedig óvatos feszegetés segítségével eltávolítjuk őket a falnyílásból.

A bontás során elkerülhetetlen a falak sérülése a falnyílás környékén, ám az óvatos bontásnak köszönhetően az esetek többségében minimálisra csökkenthető a sérülés mértéke. A bontási törmelék, valamint a por eltakarítása után az új nyílászáró tokja a leendő rögzítési pontjain előfúrásra kerülnek, majd pedig ékek segítségével ideiglenesen elhelyezésre kerül a falnyílásban.A beépítés ezen fázisában az ajtókeretet műanyag és fa ékek rögzítik, a végleges rögzítést egy alapos mérés és ellenőrzés előzi meg. Vízmérték segítségével biztosítható, hogy az ajtókeret elhelyezkedése vízszintesen és függőlegesen is megfelelő legyen. Miután megbizonyosodtunk a tökéletes elhelyezésről, csavarok segítségével véglegesen is rögzítjük. A csavarral rögzített ajtókeretre felhelyezésre kerül az ajtó nyílószárnya, valamint a használatához szükséges kilincs is.

A falnyílás és a nyílászáró között található néhány centiméteres hézag a megfelelő hőszigetelés biztosítása érdekében Pur habbal töltődik fel. A felhordott Pur hab száradása után a hézagot az ajtó körül takaróelemekkel borítjuk be. Ehhez műanyag ajtók esetében műanyag takarólap, fa bejárati ajtók esetében pedig az ajtó anyagával és színével megegyező takarólecek kerülnek felszerelésre.