browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Milyen egy jó bejárati ajtó?

június 28, 2017

A bejárati ajtó otthonunk biztonságának egyik legfontosabb eszköze. Folyamatos használatban van minden nap, rajta keresztül közlekedünk, nyitjuk és zárjuk. Ez az intenzív használat idővel a nyílászáró elhasználódásához vezethet, fokozottan igaz ez a gyengébb minőségű, vagy pedig nem szakszerűen beszerelt ajtókra. A bejárati ajtó otthonunk hang és hőszigetelésére is hatással van, ehhez pedig az anyaguk kialakítása mellett a hőszigetelt üvegezés is hozzájárul.

Milyen egy jó bejárati ajtó?

A bejárati ajtó egy masszív, nehéz szerkezet, mely a folyamatos, intenzív használat miatt elengedhetetlen, máskülönben hamar tönkremenne. A szilárd kialakítás mellett kevésbé jelentős, ám szintén fontos szempont az ajtó külseje, mivel ez az első dolog, amit meglátunk, mikor hazaérkezünk, ha pedig vendégünk érkezik, őt is ez fogadja először.

A nyílászáró külső jegyei az általunk kiválasztott alapanyag, valamint a saját igényeink alapján változhatnak. Az épület típusától függően többféle lehetőség is van otthonunk bejárati ajtajának kiválasztásához.

A hőszigetelés kiemelten fontos szempontnak számít az ajtó cseréjénél, főként a családi házak esetében, melyeknél a bejárati ajtó az épület homlokzatán foglal helyet. A hőszigetelt kialakításnak, valamint a thermo üvegnek köszönhetően a bejárati ajtó hatékony hőszigeteléssel látható el.

Bejárati ajtó alapanyaga

Régen kizárólag a fa állt rendelkezésre a nyílászárók gyártásakor. Ám a technika fejlődésének köszönhetően ma már nagyobb választék áll rendelkezésünkre a bejárati ajtók gyártásához. Az üveggel ellátott ajtók esetében mindig hőszigetelt üvegezés kerül beépítésre. Amely a hagyományos, víztiszta üveg mellett egyéb, látványosabb üveggel is elkészíthető.

A PVC-ből előállított szerkezetek kiváló ár-érték arányú ajtók és ablakok gyártását teszi lehetővé. A profilok belseje légkamrákat tartalmaz, melyek a levegőt hasznosítják az ideális szigetelés eléréséhez. Nem igényelnek festést, semmilyen komolyabb karban tartást, valamint nincs rájuk hatással az időjárás sem.

  • Fa bejárati ajtó

A fa bejárati ajtó több évszázados múlttal rendelkeznek, a legnagyobb technikai fejlődésük az utóbb néhány évtizedben történt. Ellenálló képességben és hőszigetelésben bármelyik másik alapanyaggal felveszi a versenyt. Természetes alapanyagának köszönhetően pedig egyedi külsőt kölcsönöz a nyílászáró számára.

A borovi fenyő az egyik leggyakrabban választott alapanyag a fa nyílászárók készítésénél. Tartós, ellenálló fajta, mely látványos mintázattal dobja fel ajtónkat. A gyártáshoz rétegragasztott, hossztoldott, illetve toldás nélküli faanyagot is választhatunk, emellett többféle színnel is elláthatjuk az ajtó felületét.


  • Alumínium bejárati ajtó

Az alumínium előnyös tulajdonságainak köszönhetően alacsony tömegű, tartós, már szinte örökéletű nyílászárók gyártását teszi lehetővé. Az alumínium bejárati ajtók bármilyen épülettípusnál használhatóak. Legyen szó üzletekről, hivatalokról valamint más forgalmas helyekről, az itt tapasztalható napi szintű használatnak kiválóan ellenállnak az alumínium bejárati ajtók.

  • Acél biztonsági ajtó

A fém biztonsági ajtó gyártása során a legfontosabb szempont a helység védelme. Az ajtó szerkezete acél vázból, acél betétekből áll, melyet biztonsági zár egészít ki. Masszív felépítésének köszönhetően még a legelszántabb betörőt is megizzaszthatják. A nyílászáró felülete az előnyösebb külső érdekében MDF borítással kerül ellátásra. Az acél biztonsági bejárati ajtók a hőhidas kialakításuk miatt kizárólag belső használatra alkalmasak, ezért első sorban panellakásokban és társasházakban javasolt a használatuk.