browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Bontás nélküli ajtócsere

április 10, 2017

A bejárati ajtó otthonunk egyik legmeghatározóbb nyílászárója, mely védelmet és biztonságot nyújt az épületben lakók számára. A védelmen felül hőszigetelő szereppel is rendelkezik, mely főként a fűtési időszakban fontos. A bejárati ajtó műszaki paraméterein felül a szépség is meghatározó, mivel ez az első dolog, amit az otthonunkba lépésünk előtt meglátunk. A bejárati ajtó cseréje a legtöbb esetben bontással jár, amely közben sérülhetnek a falak. A bontás nélküli ajtócsere segítségével bejárati ajtónkat törmelék és kosz keletkezése nélkül cserélhetjük le.

Bontás nélküli ajtócsere – Miért előnyös és mikor végezhető el?

A bontás nélküli ajtócsere azokban az esetekben előnyös, mikor frissen festett vagy burkolt helységben szükséges valamilyen okból elvégezni az ajtó cseréjét. A módszer segítségével megelőzhetőek a falak sérülései, valamint a javításukkal járó további költségek.

A bontás nélküli ajtócsere során a régi ajtó tokszerkezete továbbra is a falnyílásban marad, nem kerül kibontásra. Az új bejárati ajtó beépítése során a régi tokhoz kerül rögzítésre majd az új bejárati ajtó, mögötte elhelyezve.

Az ajtócsere bontás nélküli kivitelezéséhez elengedhetetlen, hogy a régi bejárati ajtó tokja megfelelő állapotban legyen. Amennyiben a tok el van korhadva, vagy egyéb okok miatt nagyon rossz állapotban van, akkor nem alkalmas a tokráépítés elvégzésére. Ilyen esetben a hagyományos, bontással történő csere elvégzése szükséges.

Bontás nélküli ajtócsere – Bejárati ajtó alapanyaga

Az ajtó bontás nélküli beépítése során többféle alapanyag felhasználásából készült bejárati ajtó is szóba jöhet. Az ajtócsere során lehetőségünk van műanyag bejárati ajtó beépítésére, a természetes alapanyagokat előnyben részesítők számára pedig a klasszikusnak számító fa bejárati ajtó is rendelkezésre áll. A bejárati ajtó üvegfelülettel ellátva.

Fa bejárati ajtó

A fa bejárati ajtó elkészítése többféle faanyagból lehetséges. A borovi fenyő az egyik legnépszerűbb fafajta, amelyből beltéri és kültéri nyílászárók is készíthetőek. A fa bejárati ajtó gyártása rétegragasztott faanyagból történik, amely faanyag hossztoldott és toldásnélküli kivitelben is készülhet.

A borovi fenyő tartós, ellenálló alapanyag, melynek felületét egyedi, dekoratív minták gazdagítják. A megfelelő felületkezelésnek köszönhetően a bejárati ajtó felülete hosszú éveken keresztül megőrzi szépségét.

Amennyiben a bontás nélküli ajtócsere elvégzéséhez fa bejárati ajtót választunk, lehetőségünk van a régi ajtóval megegyező színben legyártatni. Ennek köszönhetően az régi tok megléte sokkal kevésbé lesz látható.

Műanyag bejárati ajtó

A bontás nélküli ajtócsere során lehetőségünk van műanyag bejárati ajtó beépítésére is. A Műanyag bejárati ajtók gyártása és előállítása PVC-ből történik. Ez az alapanyag, szilárd és tartós ezért kiválóan alkalmas a nyílászárók készítésére. A műanyag nyílászárók ellenállóak az erős napsütéssel szemben, a felületüket érő eső vagy hó semmilyen hatással nincs rájuk.

A műanyag profilok belsejében légkamrák találhatóak, melyek az ajtó hőszigetelő képességét biztosítják. A még hatékonyabb szigetelés érdekében az ajtó dupla gumiszigeteléssel van ellátva.

A műanyag bejárati ajtók alapesetben fehér színben készülnek, de elláthatóak különböző színű, vagy fahatású fóliával a gyártás során.

A bontás nélküli ajtócsere kivitelezése

Az ajtócsere leggyakoribb oka a nyílászáró elöregedése. A sok éven át tartó folyamatos használat miatt a bejárati ajtó használata nehézkessé, felületük pedig sok esetben csúnyává válhat. A bontás nélküli ajtócsere során lehetőségünk van a régi nyílászárókat, elkerülve a falak sérülését nagy mennyiségű kosz kialakulását.Az ajtócsere első lépése egy helyszíni felmérés, amely során rögzítésre kerülnek a falnyílás és a nyílászáró méretei, melyek szükségesek az új bejárati ajtó gyártásához. Bontás nélküli ajtócsere esetében egy állapot felmérés is történik, mely során meggyőződünk róla, hogy a régi tok megfelelő állapotban van-e ennek elvégzéséhez.

A rögzített méretek és igények alapján megkezdődhet az ajtó legyártása mely néhány hetet vesz igénybe. A helyszínre érkezve az ajtó azonnal beépítésre kész állapotban van. Eltávolításra kerül a régi bejárati ajtó szárnya, a hozzá tartózó küszöb, valamint az ajtót tartó pántok is levágásra kerülnek.

Az új bejárati ajtó tokja a régi mögé kerül elhelyezésre. Egy alapos ellenőrzés után csavarokkal kerül rögzítésre az új ajtó tokja, majd a fal a nyílás közti hézag Pur habbal kerül feltöltésre. Ennek száradását követően az ajtó anyagával és színével megegyező takarólecekkel segítségével fedjük be.