browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Ajtócsere panelban

április 10, 2017

Magyarország lakosságának egy jelentős része panellakásokban él. Ebből adódóan nagyon sok panelház épült, főleg a 60-as és 70-es években. Sok lakás még az eredeti, azóta már elhasználódott, rossz állapotban lévő ajtókkal van felszerelve. Ezek a beltéri és bejárati ajtók nem csak nehezen használhatóak, de nem felelnek meg a mai elvárásoknak sem. Az ajtócsere panelban történő kivitelezése által ezeket az ajtókat korszerűbbekre cserélhetjük.

Ajtócsere panelban – Bejárati ajtó

A bejárati ajtó otthonunk egyik legfontosabb védelmi eszköze. Masszív felépítésüknek köszönhetően képesek elviselni a mindennapi használatot, valamint segítenek megóvni otthonunkat egy esetleges betörés során.

A bejárati ajtó gyártása többféle alapanyagból történhet, ezért mindenki megtalálhatja az ízlésének és költségvetésének megfelelőt. A panellakások esetében otthonunkba fa bejárati ajtó, műanyag bejárati ajtó, illetve acélból készült biztonsági bejárati ajtó is beépítésre kerülhet.

A panellakás ajtócsere során a legfontosabb szempont a biztonság, ám a lépcsőházi forgalomból eredő zaj, valamint a portaajtó gyakori nyitásából adódó hőveszteség is fontos tényező. Egy modern bejárati ajtó hatékony hang és hőszigetelést otthonunk számára, így a lépcsőház forgalma kevésbé lesz hatással otthonunkra.

A panel ajtócsere, legyen az a bejárati ajtó, vagy a beltéri ajtó cseréje, egy helyszíni felméréssel kezdődik. Ennek során egy szakember rögzíti a méreteket, valamint az ajtóval kapcsolatos elvárásainkat, mint a színe, alapanyaga, felhasznált üveg típusa, valamint nyitásiránya. A rögzített paraméterek alapján kerül majd legyártásra a kiválasztott ajtó.

Ajtócsere panelban – Bejárati ajtó beépítése

A kiválasztást és gyártását követően egy előre megbeszélt időpontban kerül kiszállításra a bejárati ajtó. A beépítés megkezdése előtt kibontásra kerül a régi nyílászáró, valamint az ebből adódó por és törmelék eltakarításra kerül. A megtisztított falnyílásba a rögzítési pontjain előfúrt tok foglalja el ideiglenesen a helyét.

Ha vízszintesen és függőlegesen is tökéletes az elhelyezés, akkor csavarok segítségével véglegesen is rögzítésre kerül. Az ajtószárny felhelyezése után a falnyílás és tok közt található néhány centiméteres hézagba Pur hab kerül, melyet a száradást követően takarólecekkel fedünk el.

Ajtócsere panelban – Beltéri ajtó

Az otthonunkban található belső tereket, szobákat a beltéri ajtó segítségével választhatjuk el egymástól. A különböző helységek közti átjárás szintén ezeken keresztül történik. Ezek az ajtók nem látnak el sem biztonsági, sem pedig hőszigetelési szerepet. A beltéri ajtók egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy szép legyen, mivel folyamatosan, nap mint nap szem előtt vannak.

A beltéri ajtók külső jegyei a felhasznált alapanyagoknak, az ajtó kialakításának, valamint a beszerelt üvegtípusnak függvénye. A panel ajtó csere során választhatunk a fa beltéri ajtók mellett üveg vagy műanyag ajtót is.

Ajtócsere panelban – Beltéri ajtó beépítése

A helyszíni felmérést, az beltéri ajtó legyártását, valamint a helyszínre szállítást követően megkezdődhet a beltéri ajtó beépítése. A panel ajtócsere során figyelembe kell venni a vékony falvastagságot, ezért a csere során vékonyabb tokkal ellátott ajtó kerül beépítésre.

A beépítést megelőzően ki kell bontani a falnyílásból a régi beltéri ajtó tokját. A panellakásokra jellemző vékony vakolatrétegnek köszönhetően ez általában minimális falsérülést okoz. A törmelék és a por eltávolítása után a beltéri ajtó tokja rögzítésre kerül a falnyílásban, valamint felkerül az ajtó nyílója is.

A falnyílás és az ajtókeret közti hézag Pur habbal kerül feltöltésre, majd pedig takarólecekkel kerül fedésbe. A beszerelés utolsó lépéseként az ajtó finombeállítása történik, ennek köszönhetően az ajtó könnyen, akadásoktól mentesen használható lesz.